Je bent er vast al eens langsgekomen: het levendige kunstwerk van Krijn de Koning op het Land van Cocagneplein. In opdracht van de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost is dit kunstwerk gerealiseerd om de buurt een duidelijker gezicht en karakter te geven. En dat is zeker gelukt. Kinderen gebruiken het als speelplaats en voor velen is het een opvallend herkennings- en ontmoetingspunt geworden.

Wat je meteen ziet is dat het een poort voorstelt, of beter gezegd, meerdere poorten van verschillende hoogtes. Een poort nodigt niet alleen uit om doorheen te lopen, het is ook de ingang naar iets nieuws. Het is zowel een passage als een plek; dat maakt het zo uniek. Het kunstwerk heeft de aandacht voor deze plek aanzienlijk vergroot.

Krijn de Koning heeft twee verwante kunstwerken gemaakt: één vind je in ons winkelcentrum op het Land van Cocagneplein en de ander aan de Linnaeusstraat. Ze vormen een soort verbinding tussen deze twee locaties. Je zou kunnen zeggen dat de kunstwerken de voeten zijn van een gigantische poort die beide plekken met elkaar verbindt.

De wijk Oostpoort zocht naar een kunstwerk dat een brug zou slaan tussen het pas ontwikkelde winkelcentrum Oostpoort en de historische Transvaalbuurt, gescheiden door de Linnaeusstraat. Het thema ‘verbinding’ is letterlijk terug te vinden in het fundament van het kunstwerk. Omdat het zo kleurrijk en opvallend is, vormt het ook een perfecte locatie om af te spreken. Het is een praktisch ontmoetingspunt.

De kunstenaar liet zich inspireren door meerdere bezoeken aan Oostpoort, en bestudeerde studies en maquettes om tot een passend ontwerp voor de locatie te komen. De relatie tussen Oostpoort en de Linnaeusstraat was hierbij een belangrijk aandachtspunt. Aan de ene kant heb je Oostpoort als verblijfsplek en aan de andere kant de Linnaeusstraat als doorvoerroute vanuit Watergraafsmeer richting het centrum. Beide locaties verschillen sterk in architectuur, gebruik en aandacht.

Het ontwikkelingsproces van het idee tot het uiteindelijke kunstwerk nam enkele maanden in beslag. Maar om het werk daadwerkelijk te realiseren, was nog veel meer tijd nodig.

We nodigen je van harte uit om de Poort te komen bewonderen, de kinderen op te laten klauteren of sta er eens een moment bij stil op basis van bovenstaande informatie want de Poort in ondertussen een niet weg te denken element van ons winkelgebied geworden en daar zijn we trots op!